31 Ocak 2017 Salı

Doğal yağlar: Tatlı Badem Yağı

Favorim olan iki yağdan biri. Çok faydasını gördüğümü de söyleyebilirim.Yağlar ve doğal ürünleri direkt kullanmaya oldukça çekinen biriyim. Yarardan çok zarar getirebilirler diye yazmıştım yayınlarımda o yüzden tekrar kullanmadan önce bir doktora, uzmana danışın ve önce ufak bir alana uygulayın. Özellikle hamileyseniz, emziriyorsanız ya da diyabet rahatsızlığınız varsa mutlaka ve mutlaka kullanmadan önce doktora danışmanız gerekiyormuş. Ayrıca bir operasyon geçirecekseniz badem yağı kullanmayı 10 gün öncesinden bırakmanız gerekiyormuş.  Rutin uyarımdan sonra sıra geldi badem yağını tanımamıza: Badem yağı tatlı ve acı badem yağı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Faydalarına gelince;

  • Cildi korur, iyileştirir, bakım yapar. Ciltte oluşan kızarıklık, tahrişi tedavi eder.
  • Kalbi korur. Kolesterol ve tansiyona iyi gelir.
  • Sindirim ve bağışıklık sistemine iyi gelir.
  • Sinir sistemini korur. Omega 3 içerir.
  • Kas ağrılarını azaltır.
  • İçerdiği magnezyum ve E vitamini sayesinde saçı nemlendirir, güçlendirir ve daha hızlı uzamasını sağlar.
  • Cilt çatlaklarını önler, oluşanları azaltır.
  • Egzama, sedef gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Bebek bakımında kullanılabilir. (Bu da zararsız bir yağ olduğunun kanıtı sanırım 😊)
  • Dudak çatlaklarına iyi gelir.
  • Anti-aging özelliği vardır. Cildin genç kalmasına yardım eder.
  • Gözaltı morluklarını azaltır. 

Tabi bunlar belli başlı faydaları. İnternet bulduğum işe yarar bazı bakım önerileri ile devam edelim;

  • Cilt temizleme de kullanımı: Badem yağına limon sıkarak cildinizi sildiğinizde ölü derilerden arındırarak cildinizin nefes almasını sağlarsınız.
  • Cildin nemlenmesinde: Süt tozu, limon ve badem yağı karıştırılarak cilde uygulanır ve 15 dakika ciltte bekletilip süre sonunda yıkanır.
  • Ayak kremi olarak kullanımı: Banyo sonrası ayaklara sürüldüğünde ayak kokusunun önlenmesi sağlanır.
  • Makyaj çıkarma: Yüzünüzü yıkadıktan sonra akan makyajınızı badem yağı ile temizleyebilirsiniz.
  • Dudak çatlamasına: Badem yağı balla karıştırılıp gece yatarken dudağa uygulanır.
  • Tırnak kırılmaları için: Her gece tırnaklarınızı ve ellerinizi badem yağı ile ovarak yatın.
  • Kirpikler için: Bitmiş olan rimelinizi temizleyip badem yağı ile doldurun ve her gece yatmadan kirpiklere uygulayın. Kirpiklerin uzamasını ve beslenmesi sağlar.

Gördüğünüz gibi cilde direkt sürülebilen ve kesinlikle zararı olmayan bir yağ.  Tabi farklı yağlarla karıştırıp değişik bakım maskeleri de yapabiliriz. Gül yağı, lavanta yağı gibi yağlarla karıştırılabilir. Yine bulduğum bir kaç maskeyi paylaşmak istiyorum:

     Saç maskesi

  • Zeytinyağı ( 1 tatlı kaşığı )
  • Hint yağı ( 1 tatlı kaşığı )
  • Badem yağı ( 1 tatlı kaşığı )
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri karıştırarak saçlarınıza friksiyon halinde uygulayın. Yarım saat bekletip saçlarınızı durulayın. Haftada 1 kere saçlarınıza uyguladığınızda saçlarınız daha nemli olacağından daha sağlıklı şekilde uzayacaktır.

     Yüz maskesi 
  • Bal ( 1 çorba kaşığı )
  • Badem yağı ( 2 tatlı kaşığı )
  • Avokado ( yarım )
Hazırlanışı: Avokadoyu püre kıvamına gelene kadar ezip içine bal ve badem yağını ekleyin. Cildinize uygulayıp yarım saat bekletin. Ardından cildi temizleyip durulayın. Cildin pürüzsüz ve mükemmel görünmesini sağlayan bu maskeyi haftada 1 kere mutlaka uygulayın. 
 Tatlı badem yağını aktarlar, kozmetik ürünü satan yerlerde bulabilirsiniz. Üstelik çok da ekonomik bir bakım ürünü. 10 tlnin altında. Sizin de uyguladığınız ve beğendiğiniz maskeler varsa yoruma yazın lütfen. Bakımlı kalın 😉

Marilou Bio Organik Bakım Kremleri

Merhabalar,
O kadar organik ürün nedir bilgisi verdikten sonra kendi kullandığım organik ürünlerden olan ve çok memnun olduğum bir seriden bahsetmek istiyorum. Marilou Bio Argan yağlı gece ve gündüz kremleri.. Bu firmanın iki tip ürününü kullandım; argan serisi nemlendirme kremleri ve makyaj temizleme kremi. İçerdiği argan yağı sayesinde hem nemlendiren hem de bakım yapan bu ürün özellikle çok kuru, kuru cilt tipleri ve seboreik ciltler için rahatlıkla tavsiye edebilirim. Cildimde ne bir tahriş, kızarıklık ne de sivilce yapmadılar. Aksine pullanma olan cildime oldukça iyi geldiler ve o sorunu da yaşamadım.



Tamamen doğal ürünlerle hazırlanan bu kremler fotoğrafta da gördüğünüz gibi Ecocert sertifikasına (organik ürün) sahip olmasının yanı sıra hayvanlar üzerinde test edilmemiş. Bir doğasever olarak bu konuda çok hassasım :) Gündüz kreminin içeriği şöyle;


INGREDIENTS

Aqua (Water), Aloe Barbadensis Leaf Juice*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Coco-Caprylate/Caprate, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearate Citrate, Cetearyl Alcohol, Oleic/Linoleic/Linolenic Polyglycerides, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Cera Alba (Beeswax), Benzyl Alcohol, Parfum (Fragrance), Xanthan Gum, Dehydroacetic Acid, Tocopherol, Sodium Hydroxide
*Ingredients issued from Organic Agriculture.

Bence tek eksi noktası alkol içermesi ki o da içeriğine bakınca mazur görülebilir gibi geliyor. Gerçekten olabildiğince doğal içeriğe sahip. Tüm diğer kremlerde olduğu gibi bu kremin de gece olanı daha yoğun bir kıvama sahip. Küçük gibi görünse de iki krem de uzun süre kullanılıyor çünkü oldukça yoğun kıvamlılar ve minik bir parçası yetiyor. Her iki kremin de hafif, hoş bir kokusu var. Yeşil çaylı, deniz algli, kırışıklık karşıtı gibi serileri de bulunuyor. Argan serisini tercih etmemin nedeni dediğim gibi aşırı kuru, seboreik bir cilde sahip olmam. Makyaj temizleme kreminden de çok memnun kaldığımı söylemeliyim. Hatta şimdiye kadar kullandığım en iyi makyaj temizleme ürünü diyebilirim. Kalıntı bırakmadan makyajı çıkarırken cildi aşındırmaması nemli ve sağlıklı bir şekilde bırakması hoşuma gitmişti. Tek eksi özelliği tüp şeklindeki ürünün miktarının çok az olması.
Markanın diğer ürünlerini incelemek isterseniz internet adresi: http://us.mariloubio.com/

Ürünleri nerelerde bulabileceğimize gelince, eskiden gratislerden temin edebiliyorduk fakat maalesef ki artık satılmıyor. Bulunduğum şehirde sadece 1 kozmetikçide satılıyor ya da internetten temin edebilirim. Bu da riskli bir konu bildiğiniz gibi. Ama her şehirde satılan kozmetikçiler mutlaka vardır. Sizin şehrinizde de nerede gördüyseniz yoruma şehri ve mağazayı yazarsanız hem benim hem de diğer okuyucular için süper bir iyilik yapmış olursunuz. Şimdiden teşekkürler ;) Bakımlı kalın ;)










30 Ocak 2017 Pazartesi

Cilt Bakım Tavsiyeleri

Tekrar merhaba :)
Bugün cilt bakımımız için dikkat etmemiz gereken önemli noktalarla devam etmek istiyorum. Bu yazıyı ara ara güncellemeyi düşünüyorum yeni bilgiler edindikçe ya da unuttuğum şeyler varsa hatırladıkça. Arada bakarsanız yeni maddeler görebilirsiniz. :)

1- Öncelikle cildimizi temiz tutmamız en önemli noktadır. Bunun için cilt tipimize uygun temizleme malzemelerine ihtiyacımız var. Su ve uygun temizleyici malzeme (nemlendiricili özel sabunlar, cilt arındırma ürünleri, vb) yüzümüzü mutlaka günde iki kez temizlemeliyiz.

2- Yine cilt tipimize uygun nemlendiriciler kullanmayı ihmal etmemeliyiz. (gece ve gündüz)

3- Makyaj yapmadan önce mutlaka cildimize nemlendirici uygulamalıyız. Bu hem cildimizin kurumamasını hem de makyaj malzemelerinin daha kalıcı olmasını sağlar.

4- Makyajımızı her akşam mutlaka temizlemeliyiz. Makyajla uyuma alışkanlığınız varsa bundan hemen vazgeçmelisiniz. Cilt gözeneklerinizin sürekli kapalı kalması hem siyah nokta ve sivilce oluşumuna hem de erken kırışıklıklara sebep olur.

5- Cilt tipimize uygun makyaj ve bakım ürünleri tercih etmeliyiz.

6- Haftada bir kez düzenli olarak saç ve cilt bakımı yapmalıyız. Bununla ilgili evde uygulayabileceğiniz bir sürü ürün ve bakım önerisi mevcut. İleride bazı yazılarımda bunlardan da bahsedeceğim.

7- Güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş koruma ürünü kullanmalıyız. Yazın güneşlenme alışkanlığımızı minimuma indirmeliyiz. Güneşin zararlı ışınlarının hem cilt hastalıklarına hem de erken yaşlanmaya sebep olduğunu unutmamak lazım.

8- Gün içinde maruz kaldığımız kir, toz, güneş ışınlarının etkisinden cildimizi korumak adına cilt tipimize uygun bb ya da cc kremler kullanabiliriz. Bu kremler uv koruması gibi işlevlerinin yanında cilde bakım da yapmaktadırlar.

9- Eğer problemli bir cildimiz varsa piyasadaki cilt bakım ürünlerini denemeden önce mutlaka bir dermatologa görünmeliyiz. Onun verdiği tedavi sonucu iyileşebilecek bir rahatsızlığınız olabilir. Doktora mutlaka gitmelisiniz.

10- Doğal karışımlar ve yağlar kullanırken dikkatli olmalı, bir uzmana danışmalıyız. Alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli tehlikeli yan etkileri olabilir.

11- Cilt bakım ürünleri ve makyaj malzemelerinde aşırı ucuz ve kontrolsüz satılan ürünlerden uzak durmalıyız.







29 Ocak 2017 Pazar

Organik Ürün Nedir ve Sertifikalar

Merhabalar,
Blogumun ilk yayınını sağlıklı bir konuyla başlatmak istediğimden size organik ürünler ve Dünyaca ünlü sertifikaları tanıtarak başlıyorum. Cildim çok hassas olduğundan ve paraben ve türevi kimyasallardan uzak durmamla ilgili haberler okuduktan sonra araştırmaya başladığım organik ürünler serüvenimde ulusal ve uluslararası  bazı sertifikalara sahip organik içerikli ürünlerle tanışmaya başladım. Bu sertifikaları bilmenin organik içerik, test edilmiş ürün seçme gibi bilinçli tüketici olma yolunda önemi olduğunu düşündüğümden öncelikle size en çok bilinen sertifikalardan bazılarının amblemlerini tanıtarak başlamak istiyorum. Daha sonra organik içerik konusuna geçeceğiz. :) 

İlgili resim      İlgili resim   cosmebio ile ilgili görsel sonucu İlgili resim   Icea ile ilgili görsel sonucu İlgili resim


 İlgili resim


Organik ürün almak isterseniz ürünler üzerinde bu logoların olmaları durumuna dikkat etmeniz gerekiyor. İncelediğim kadarıyla bu logoları ambalaj üzerinde elde etmek o kadar da kolay bir iş değil. Bazı sertifikasyonlar hem öncesi hem de sonrası çok detaylı inceleme ve takiple veriliyor. Sürekli de yenileniyormuş. Daha detaylı incelemek isterseniz bu sertifikaların ülkeleri ve internet adresleri şu şekilde; 

1- İngiltere SoilAssociation:   https://www.soilassociation.org/                      

2- Fransa Ecocert: http://www.ecocert.com.tr/ 

3- Fransa Cosmebio: http://www.cosmebio.org/


5- Almanya BioSiegel: https://www.oekolandbau.de/bio-siegel

5- İtalya ICEA: http://www.icea.info/en/



Öncelikle organik ve doğal kavramlarını birbirine karıştırmamız gerekiyor. Doğal, doğada yetişen içinde bir katkı maddesi bulunmayan anlamına gelirken; organik ürünler, içeriğinde doğal maddelerin ağırlıklı olduğu, kimyasal maddeleri kullanmadan ya da en az kullanarak elde edilen ürünlerdir. Yani organik ürünler eser miktarda katkı maddeleri içerebilir. Sağlığa zararlı olmamak kaydıyla tabii ki..
                

Tamamen doğal diye bir kozmetik ürünü çeşidi yok ama bu sertifikaları taşımaları demek aslında onları doğal olan maddelerden bile daha güvenli hale getirebilir diyebiliriz. Nasıl yani mi? :) Şöyle ki, doğal ürünler, bitkisel karışımlar eğer dikkatli kullanmazsanız (doğru oranda, doğru şekilde) ya da karıştırmamanız gereken içerikleri ve miktarları karıştırırsanız, kullanmanız gereken süreden daha fazla kullanırsanız size yarardan çok zarar getirebilirler. Bu sertifikalı ürünlerin ise hem işlem öncesi hem de sonrası testleri yapıldığından aslında o risklerden olabildiğince uzak durmamızı sağlıyorlar. Doğal karışımlar, yağlar, bitkilere gelince tabii ki favorilerimiz fakat dediğim gibi mutlaka bir uzmana danışarak miktarlara ve kullanım sürelerine dikkat ederek uygulamakta fayda var. Kaş yapayım derken göz çıkarmak da var işin içinde temkinli olmak lazım..

Gelelim bir diğer sorunumuz olan organik ve doğal içerikli ürün ambalaj sorunsalına;
Organik ürünler yukarıda bahsettiğimiz sertifikalara sahiptir, doğal içerikli ürünlerin de sertifikaları olabilir fakat ambalaja dikkat ederseniz sadece sertifikası olan ürünler için sertifika reklamı yaparlar ürünün bütünü için değil. Örneğin, aloe vera içerikli bir krem aldınız, üzerinde genel olarak başka bir ibare olmadan sertifika işareti varsa o ürün organiktir amaaaa eğer üzerinde %80 sertifikalı aloe vera diyorsa biz buradan sadece aloe vera için sertifikası olduğunu ürünün diğer içeriğinin kimyasal barındırabileceğini anlayabiliriz. Şimdi bu resmen dolandırıcılık diyeceksiniz ama değil. Organik değil işte bunlar doğal içerik (doğal aloe vera gibi) içeren ürünler. Aradaki fark bu. 



Daha net açıklamak gerekirse yüzdeler şu şekilde.

*Bir ürünün organik kozmetik olması için, yüzde 95’inin organik tarımla yapılmış doğal içeriklerden, yüzde 5’ininse izinli sentetik kimyasallardan oluşması gerekiyor. Doğal içeriği oluşturan ürünlerin yüzde 95’inin tohumun toprağa atıldığı andan ambalajlanana kadar organik olarak üretilmesi gerekiyor. * Doğal içerikteyse, yine yüzde 95 oranında doğal içerik gerekiyor ama bu doğal ürünlerin yüzde 95’inin organik olması gerekmiyor. Örneğin yüzde 90’ı organik, yüzde 5’i organik olmayan doğal ürünlerden olunca, doğal içerikli deniyor. Örneğin, bu içeriklerin yüzde 90’ı organik, yüzde 5’i organik olmayan şekilde üretildiyse, bu ürüne organik etiketi değil, ‘doğal içerikli’ etiketi koyuluyor. * 



Neden böyle bir şey yapılıyor diyecekseniz de bunun bir çok nedeni olabilir; ekonomik olarak daha uygun olabilir (ki bazen tam tersi organikler daha ucuz olabiliyor), raf ömrü daha uzun olsun diye olabilir, doğal içerikli maddelerin sebep olabileceği bazı alerjik reaksiyonları (yukarıda bahsettiğim gibi) önlemek için olabilir, bazı bakımlarda doğal içerik yetersiz kaldığı için (anti-aging gibi) olabilir... diye bir sürü sebep sayabiliriz. Yani doğal içerikli ürün kötüdür sonucunu çıkarmamak lazım. Siz ihtiyacınız olanı belirleyip ona göre almalısınız.

Bu bilgiler bakım ürünleri alırken organik seçmek istediğinizde işinize yarar belki diye paylaşmak istedim. Özellikle sertifika isimleri benim epey işime yaradı. Daha sonraki yazılarımda kullandığım bazı sertifikalı ürünlerden de bahsedeceğim. Sağlıklı günler ;)