29 Ocak 2017 Pazar

Organik Ürün Nedir ve Sertifikalar

Merhabalar,
Blogumun ilk yayınını sağlıklı bir konuyla başlatmak istediğimden size organik ürünler ve Dünyaca ünlü sertifikaları tanıtarak başlıyorum. Cildim çok hassas olduğundan ve paraben ve türevi kimyasallardan uzak durmamla ilgili haberler okuduktan sonra araştırmaya başladığım organik ürünler serüvenimde ulusal ve uluslararası  bazı sertifikalara sahip organik içerikli ürünlerle tanışmaya başladım. Bu sertifikaları bilmenin organik içerik, test edilmiş ürün seçme gibi bilinçli tüketici olma yolunda önemi olduğunu düşündüğümden öncelikle size en çok bilinen sertifikalardan bazılarının amblemlerini tanıtarak başlamak istiyorum. Daha sonra organik içerik konusuna geçeceğiz. :) 

İlgili resim      İlgili resim   cosmebio ile ilgili görsel sonucu İlgili resim   Icea ile ilgili görsel sonucu İlgili resim


 İlgili resim


Organik ürün almak isterseniz ürünler üzerinde bu logoların olmaları durumuna dikkat etmeniz gerekiyor. İncelediğim kadarıyla bu logoları ambalaj üzerinde elde etmek o kadar da kolay bir iş değil. Bazı sertifikasyonlar hem öncesi hem de sonrası çok detaylı inceleme ve takiple veriliyor. Sürekli de yenileniyormuş. Daha detaylı incelemek isterseniz bu sertifikaların ülkeleri ve internet adresleri şu şekilde; 

1- İngiltere SoilAssociation:   https://www.soilassociation.org/                      

2- Fransa Ecocert: http://www.ecocert.com.tr/ 

3- Fransa Cosmebio: http://www.cosmebio.org/


5- Almanya BioSiegel: https://www.oekolandbau.de/bio-siegel

5- İtalya ICEA: http://www.icea.info/en/



Öncelikle organik ve doğal kavramlarını birbirine karıştırmamız gerekiyor. Doğal, doğada yetişen içinde bir katkı maddesi bulunmayan anlamına gelirken; organik ürünler, içeriğinde doğal maddelerin ağırlıklı olduğu, kimyasal maddeleri kullanmadan ya da en az kullanarak elde edilen ürünlerdir. Yani organik ürünler eser miktarda katkı maddeleri içerebilir. Sağlığa zararlı olmamak kaydıyla tabii ki..
                

Tamamen doğal diye bir kozmetik ürünü çeşidi yok ama bu sertifikaları taşımaları demek aslında onları doğal olan maddelerden bile daha güvenli hale getirebilir diyebiliriz. Nasıl yani mi? :) Şöyle ki, doğal ürünler, bitkisel karışımlar eğer dikkatli kullanmazsanız (doğru oranda, doğru şekilde) ya da karıştırmamanız gereken içerikleri ve miktarları karıştırırsanız, kullanmanız gereken süreden daha fazla kullanırsanız size yarardan çok zarar getirebilirler. Bu sertifikalı ürünlerin ise hem işlem öncesi hem de sonrası testleri yapıldığından aslında o risklerden olabildiğince uzak durmamızı sağlıyorlar. Doğal karışımlar, yağlar, bitkilere gelince tabii ki favorilerimiz fakat dediğim gibi mutlaka bir uzmana danışarak miktarlara ve kullanım sürelerine dikkat ederek uygulamakta fayda var. Kaş yapayım derken göz çıkarmak da var işin içinde temkinli olmak lazım..

Gelelim bir diğer sorunumuz olan organik ve doğal içerikli ürün ambalaj sorunsalına;
Organik ürünler yukarıda bahsettiğimiz sertifikalara sahiptir, doğal içerikli ürünlerin de sertifikaları olabilir fakat ambalaja dikkat ederseniz sadece sertifikası olan ürünler için sertifika reklamı yaparlar ürünün bütünü için değil. Örneğin, aloe vera içerikli bir krem aldınız, üzerinde genel olarak başka bir ibare olmadan sertifika işareti varsa o ürün organiktir amaaaa eğer üzerinde %80 sertifikalı aloe vera diyorsa biz buradan sadece aloe vera için sertifikası olduğunu ürünün diğer içeriğinin kimyasal barındırabileceğini anlayabiliriz. Şimdi bu resmen dolandırıcılık diyeceksiniz ama değil. Organik değil işte bunlar doğal içerik (doğal aloe vera gibi) içeren ürünler. Aradaki fark bu. 



Daha net açıklamak gerekirse yüzdeler şu şekilde.

*Bir ürünün organik kozmetik olması için, yüzde 95’inin organik tarımla yapılmış doğal içeriklerden, yüzde 5’ininse izinli sentetik kimyasallardan oluşması gerekiyor. Doğal içeriği oluşturan ürünlerin yüzde 95’inin tohumun toprağa atıldığı andan ambalajlanana kadar organik olarak üretilmesi gerekiyor. * Doğal içerikteyse, yine yüzde 95 oranında doğal içerik gerekiyor ama bu doğal ürünlerin yüzde 95’inin organik olması gerekmiyor. Örneğin yüzde 90’ı organik, yüzde 5’i organik olmayan doğal ürünlerden olunca, doğal içerikli deniyor. Örneğin, bu içeriklerin yüzde 90’ı organik, yüzde 5’i organik olmayan şekilde üretildiyse, bu ürüne organik etiketi değil, ‘doğal içerikli’ etiketi koyuluyor. * 



Neden böyle bir şey yapılıyor diyecekseniz de bunun bir çok nedeni olabilir; ekonomik olarak daha uygun olabilir (ki bazen tam tersi organikler daha ucuz olabiliyor), raf ömrü daha uzun olsun diye olabilir, doğal içerikli maddelerin sebep olabileceği bazı alerjik reaksiyonları (yukarıda bahsettiğim gibi) önlemek için olabilir, bazı bakımlarda doğal içerik yetersiz kaldığı için (anti-aging gibi) olabilir... diye bir sürü sebep sayabiliriz. Yani doğal içerikli ürün kötüdür sonucunu çıkarmamak lazım. Siz ihtiyacınız olanı belirleyip ona göre almalısınız.

Bu bilgiler bakım ürünleri alırken organik seçmek istediğinizde işinize yarar belki diye paylaşmak istedim. Özellikle sertifika isimleri benim epey işime yaradı. Daha sonraki yazılarımda kullandığım bazı sertifikalı ürünlerden de bahsedeceğim. Sağlıklı günler ;) 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder